Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

voordekunst

De toekomst van financiering van projecten ligt meer en meer bij het vinden van steun bij particulieren en bedrijven: Crowdfunding. Vrienden, familieleden, bekenden maar ook anonieme supporters geven een bijdrage om een project mede mogelijk te maken. Het ondernemerschap en het creëren van draagvlak voor een initiatief staat bij deze manier van financiering centraal.

Fonds 1818 wil het ondernemerschap ondersteunen onder meer door het stimuleren van crowdfunding. Voor de culturele sector doet het fonds dit via het internetplatform voordekunst.nl. Voor maatschappelijke initiatieven zijn er vele mogelijkheden om aan crowdfunding te doen. Er zijn diverse online platforms maar het is ook mogelijk om de crowdfunding geheel in eigen beheer te doen. 

Fonds 1818 steunt stichtingen en verenigingen bij hun crowdfunding door het bedrag dat op deze manier wordt geworven, te verdubbelen. Ruim voordat de actie van start gaat, neemt de initiatiefnemer contact op met Fonds 1818. Op basis van het projectplan wordt bekeken welke manier van doneren het beste bij het project past. Ook organisaties die een reguliere aanvraag voor een donatie indienen bij het fonds, zullen in sommige gevallen op de mogelijkheden van crowdfunding gewezen worden.

Hoewel Fonds 1818 niet doneert aan ‘kunst om de kunst’-projecten, ondersteunt het fonds wél de sociale functie van cultuur. Om bredere financiering te vinden voor kunstinitiatieven is Fonds 1818 een samenwerking aangegaan met voordekunst. In bepaalde gevallen kan Fonds 1818 het bedrag dat met crowdfunding is opgehaald, verdubbelen. Dat gebeurt wanneer een cultureel project een maatschappelijk karakter heeft en daarmee past binnen de doelstellingen van het fonds. Hierover worden vooraf aparte afspraken gemaakt. www.voordekunst.nl/fonds1818

2012

In oktober 2012 is het partnership tussen Fonds 1818 en voordekunst officieel van start gegaan. In dat jaar is de crowdfunding van twee projecten via voordekunst door Fonds 1818 verdubbeld voor een bedrag van € 3.840,-

In 2013 loopt het aantal projecten dat wordt aangemeld voor crowdfunding via voordekunst snel op. 

U bent hier