Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Buurtbibliotheken in Haagse zorgcentra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Haagse wijken Benoordenhout, Bouwlust, Moerwijk, Schilderswijk, Spoorwijk en Statenkwartier/Duinoord zijn dit voorjaar buurtbibliotheken geopend. Deze bibliotheken zijn gevestigd in zorgcentra, buurtcentra en op brede buurtscholen. De buurtbibliotheken beschikken over zo’n vierduizend titels per locatie en zijn bedoeld voor kinderen tot en met twaalf jaar en minder mobiele ouderen.

Begin 2012 werden vanwege bezuinigingen de reguliere bibliotheken in deze wijken gesloten. “Elke bibliotheek die gesloten wordt, is er één teveel. Maar de gemeente moest bezuinigen en op zichzelf kan een stad als Den Haag wel met twaalf wijkbibliotheken toe”, aldus Charles Noordam, directeur van de Dienst Openbare Bibliotheek (DOB). Het enige probleem is dat kinderen en ouderen die slecht ter been zijn, niet zo gemakkelijk naar een andere wijkbibliotheek kunnen. Daarom eiste de gemeenteraad tijdens de behandeling van de bezuinigingen, dat er wel alternatieve voorzieningen zouden komen voor deze minder mobiele en kwetsbare groepen. Voor dit alternatief werd door de gemeente alleen geen geld beschikbaar gesteld. “Het uitgangspunt was dus niet zo positief”, vertelt Noordam. Dankzij Fonds 1818 en de uitstekende samenwerking met Zorgkoepel Florence is er toch een heel mooi initiatief van de grond gekomen, vindt hij. “Het liefst zou ik de wijkbibliotheken weer terug hebben. Het verschil tussen vierduizend titels bij de buurtbibliotheken en de circa twintigduizend in een doorsnee wijkbibliotheek blijft natuurlijk erg groot. Maar als ik moet kiezen tussen niets of een buurtbieb, dan kies ik natuurlijk voor het laatste.

De buurtbibliotheken zijn gevestigd in: het Coornhertcentrum in Moerwijk, Brede Buurtschool Vrederust in Bouwlust, Verzorgingshuis Florence Oostduin in Benoordenhout, Locatie Stek – Oase in Spoorwijk, Couveehuis in Statenkwartier/Duinoord en buurthuis De Mussen in de Schilderswijk. Ook in Mariahoeve op basisschool De Vuurvlinder is een buurtbibliotheek gekomen, deze bieb is niet het gevolg van de bezuinigingen want in Mariahoeve was geen bibliotheek gevestigd. De collectie van de buurtbibliotheken is toegesneden op de potentiële bezoekers: ouderen en kinderen. Dat er kinderen naar de verzorgingshuizen komen om boeken te lenen, vindt bibliotheek directeur Noordam een mooie ontwikkeling. “Hiermee slaan we twee vliegen in één klap. De verzorgingshuizen willen graag wat meer reuring. Wij zochten naar gratis inwoning en menskracht.”

De buurtbibliotheken worden bemand door vrijwilligers. Daarmee had Charles Noordam aanvankelijk wat moeite. Bij de wijkbibliotheken werkt gekwalificeerd personeel. De vrijwilligers van de buurtbibliotheken krijgen een korte opleiding zodat ze in elk geval de nodige basiskennis hebben. “Je moet bezoekers wegwijs kunnen maken. Het is toch een educatieve functie.” Hij is blij met het uiteindelijke resultaat. “Het is een mooie, creatieve oplossing.” 

U bent hier