Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

De Uitdaging

In 2009 is het bestuur van Fonds 1818 akkoord gegaan met project De Uitdaging. Dit naar aanleiding van de wens binnen het Fonds om grotere projecten op wijkniveau te steunen, waarbij verschillende organisaties met elkaar samenwerken. Zonder stimulans van derden komen dergelijke projecten maar moeizaam of niet van de grond. Met De Uitdaging is de ambitie een groter project binnen een wijk van de grond te tillen dat op een andere wijze niet of slechts met zeer veel moeite van de grond zou komen.  

De Uitdaging in Laak Noord heeft geresulteerd in Paviljoen Kobus aan de Trekvaart dat in 2013 officieel geopend werd. Paviljoen Kobus is ondergebracht bij Coöperatief Eigenwijzer, een sociale wijkonderneming die als belangrijkste doel heeft de wijk tot bloei te brengen door gebruik te maken van de kracht van haar bewoners. Paviljoen Kobus is een horecapaviljoen waar gasten terecht kunnen voor koffie en thee, lunch en diner. Ook kunnen er bijeenkomsten en (culturele) activiteiten georganiseerd worden  In 2016 heeft ons Fonds niet meer bijgedragen aan de exploitatiekosten en activiteitenkosten van Kobus. Om goed te draaien heeft de coöperatie, die een turbulent jaar beleefde,  afgelopen jaar de diensten ingehuurd van een sociale ondernemer. Paviljoen Kobus langs de Trekvliet een inspirerende (leerwerk)plek. Kobus is door haar ligging, uitstraling en aanvullende activiteiten een échte toevoeging in de wijk.

In september 2015 was met de opening van het prachtig ontworpen Theehuis in De Tuin van Noord in Leiden de 2e Uitdaging een feit. Om het initiatief van het Theehuis te dragen is in Leiden de stichting de Leidse Uitdaging opgericht; de bestuursleden komen hoofdzakelijk uit Leiden Noord.  Onderdelen van het Theehuis Noord zijn onder andere een zitruimte met keuken, het buurtmuseum Leiden Noord  en een speluitleenpunt. Het Theehuis heeft een centrale plek in het ondertussen prachtig opgeknapte park. Er wordt goed gebruik gemaakt van de voorziening. Horeca activiteiten genereren al inkomsten, maar die zijn nog onvoldoende om financieel onafhankelijk te zijn. Dit is wel het streven van het bestuur, waar naar toe gewerkt wordt. In 2016 heeft ons Fonds een bijdrage in de exploitatie verleend. Ons Fonds is nog steeds aanwezig als toehoorder bij bestuursvergaderingen. 

De 3e uitdaging van Fonds 1818 vindt sinds 2016 plaats in Zoetermeer in de wijk Seghwaert, een zogenoemde bloemkoolwijk met 16.000 inwoners die rond 1980 gebouwd is. Focus ligt op de oude perenboomgaard Hof van Seghwaert, waar omwonenden zich over hebben ontfermd en met activiteiten zijn gestart. Zo is de oude perenboomgaard inmiddels met inzet van vele vrijwilligers voor een belangrijk deel opgeknapt. Komende jaren zal het accent verschuiven naar de sociale doelstelling van de Hof: het creëren van een sociaal, educatief en cultureel trefpunt voor de wijk Seghwaert. 

Binnenkort wordt gestart met de voorbereiding van ‘de werkplaats’: een onderkomen voor de vrijwilligers,  bezoekers  en voor extra sociale activiteiten. Ook wordt de werkplaats uitvalsbasis voor ‘Handje helpen?’. Een klussendienst waarmee vanuit de Hof huishoudens in de wijk, die zelf even de nodige kracht missen, met een klus op maat weer op dreef geholpen worden.  In de Hof wordt samengewerkt met maatschappelijke organisaties als Piëzo en Middin. In toenemende mate breidt de samenwerking zich uit naar Ipse de Bruggen, maar ook naar scholen als het Stedelijk College en het Atrium. Voor het  initiatief is de stichting De Hof van Seghwaert opgericht.  Tussen stichting en gemeente is een gebruikersovereenkomst opgesteld over het gebruik van de perenboomgaard ‘voor een experiment van burgerparticipatie en burgerbeheer’.

U bent hier