Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Het Nutshuis

Het Nutshuis is een zelfstandige dochter van Fonds 1818. Het bestuur van Het Nutshuis bestaat uit Lian Merkx (voorzitter) en Noor van den Bergh namens Fonds 1818 en Stef de Niet namens de huurders. 

Het Nutshuis is een onafhankelijk podium voor kunst, cultuur en maatschappij. Het programma wordt gemaakt met het oog op de achtergronden van en veelzijdige perspectieven op  maatschappelijke kwesties. Bovendien biedt Het Nutshuis ontwikkelingsmogelijkheden voor performancekunstenaars vanuit de beeldende kunst en muziek.

Het Nutshuis borduurt voort op de gedachte van Het Nut. Het Nut was een burgerinitiatief in de 19e eeuw dat zich inzette voor de ’ontwikkeling en verheffing van de gewone man’.  Het verbeteren van de maatschappelijke positie van de onderklasse speelde daarin een grote rol. Niet alleen op sociaaleconomisch vlak, maar ook in cultureel opzicht. Het Nutshuis voelt zich nog steeds verwant aan de basis van deze gedachte, mensen instrumenten en kennis aanbieden die hen ondersteunen in het leven in een constant ontwikkelende  stedelijke omgeving. Publiek en makers krijgen in Het Nutshuis  de ruimte om hun horizon te verbreden en het experiment aan te gaan.

In de zalen van Het Nutshuis vinden meerdere keren per week debatten, seminars, talkshows, filmprogramma’s en experimentele geluids- en beeldende kunstperformance plaats. Deze programma’s worden gemaakt met het oog op verdieping en achtergronden bij maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur vanuit een maatschappelijk perspectief. Naast deze programma’s is Het Nutshuis van maandag t/m zaterdag tussen 11.00  en 16.00 uur gratis te bezoeken voor de doorlopende fotografie exposities, het café en de tuin. En natuurlijk staat een gratis toegankelijk Wifi netwerk de bezoeker ter beschikking.

Het Nutshuis wordt ook verhuurd voor externe evenementen. Het gebouw beschikt over vijf sfeervolle zalen en een prachtige tuin. Alle ruimtes zijn heel geschikt voor seminars en vergaderingen, maar ook voor ontspannen  lunchen, dineren en borrelen.

In de kantoren van Het Nutshuis zijn tien cultureel maatschappelijke organisaties gevestigd.

Gasten

Het Nutshuis biedt in huis ook een podium voor programma’s van de non profit organisaties die de kantoren in het gebouw bewonen en aan de programma’s van anderen. Zo worden er regelmatig lezingen en debatten georganiseerd en vindt er een heel scala aan festivals plaats in de monumentale Bankhal.

De cijfers
In 2016 heeft Het Nutshuis ongeveer 30 programma’s meer zelf ontwikkeld dan in 2015 (de kindercinema), namelijk 185. Er waren 27 openbare programma’s via de verhuur en 10 programma’s van interne organisaties. Dit ten opzichte van 9 openbare programma’s via de verhuur  en ook 9 openbare programma’s van de interne huurders in 2015.

We kunnen gelukkig melden dat ook dit jaar het aantal bezoekers voor het eigen programma is gestegen, van 8.273 in 2015 tot een geschatte 10.015 dit jaar. De rest van de openbare programmering (verhuur en programma's van interne organisaties, maar wel publiek toegankelijk)  ontving 6.811 bezoekers. Dit ten opzichte van 5.497 in 2015. De verhoudingen in de openbare programmering zijn steeds scherper aan het verschuiven. De Nutshuisprogrammering krijgt ieder jaar meer bezoekers (we stijgen ongeveer met 400 bezoekers per jaar sinds 2011 en de afgelopen 2 jaar met meer dan 1.800 bezoekers per jaar), terwijl vooral de interne organisaties veel minder en kleinere programma’s organiseren en daarmee ook veel minder bezoekers genereren.

Hele succesvolle eigen programma’s waren dit jaar:

  • Kill the cat, het evenement, kreeg een mooie aankondiging op de homepage van metropolis M, een bekend landelijk kunsttijdschrift. Bij dit evenement ontvingen we in combinatie met de gelijknamige tentoonstelling 557 bezoekers.
  • Test Extra tijdens hoogtij (4 keer per jaar) met een kleine 700 bezoekers op jaarbasis. Interessant om daarbij ook te melden is dat bezoekers aanmerkelijk langer blijven terwijl Hoogtij vele leuke programma’s op andere lokaties heeft. Vier van de zes tentoonstellingen hebben het uitzonderlijk goed gedaan (met ook leuke aankondigingen in landelijke dagbladen). Bij de tentoonstellingen en de openingen ontvingen we dit jaar 1.775 bezoekers.
  • En natuurlijk waren er weer Fotoboek (203 bezoekers), de Open air cinema (452 bezoekers) en Movies that Matter (280 bezoekers).

Gevolg van deze groeiende populariteit is ook dat er steeds meer kwalitatief goede makers naar Het Nutshuis toe komen.

Meer informatie over Het Nutshuis >>
 

U bent hier