Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Literatuur/Film

Literatuur/film - € 350.000

In 2016 is er op dit onderdeel uiteindelijk een bedrag van € 247.510,- gedoneerd op een begroting van  € 400.000. Voor 2017 is een bedrag van € 350.000  gereserveerd. Er waren afgelopen jaar vooral minder (grote) aanvragen vanuit de bibliotheken. Diverse activiteiten op gebied van film en lezen/poëzie zullen ondersteuning blijven ontvangen. 

Grootste ondersteuning bij filmfestivals was in 2016 wederom bestemd voor het festival ‘Movies that Matter’ dat een bijdrage van € 45.000 ontving. Binnen het festival zijn er interessante programma’s ontwikkeld die op jongeren zijn gericht en goed bezocht worden. Met een bijdrage in de crowdfunding ondersteunden we de documentaire Parallelweg Delft van de stichting Luchtwortel. De film volgt makers die actief waren in het Spoorweggebied in Delft en waar ze nu gebleven zijn. Deze film laat een klein gedeelte van de geschiedenis van de Spoorzone Delft zien. In de transitie van dit gebied heeft ons Fonds afgelopen jaren ook allerlei projecten juist in deze transitie ondersteund.

Ook projecten op het gebied van literatuur, poëzie en lezen in het algemeen zullen steun blijven ontvangen. Wijkgerichte literaire activiteiten en laagdrempelige grote festivals, die interesse en aandacht voor lezen in het algemeen en poëzie en literatuur in het bijzonder stimuleren, passen ook binnen het beleid van Fonds 1818. Deze festivals bieden mogelijkheden tot ontmoeting en kennismaking met andere zienswijzen en culturen.  O.a. het Outreach Programma van Writers Unlimited/Winternachtenfestival en de Kinderboekenparade in het Letterkundig Museum werden in dit kader weer ondersteund. 

Met een bijdrage van het Fonds is de Jeugdafdeling van de Bibliotheek in Den Hoorn toekomstbestendig gemaakt. Hiervoor was een omslag nodig van de dominante uitleenfunctie naar een meer maatschappelijke waarde en naar stimulering richting educatie en recreatie. Ook hebben we de strandbibliotheek Katwijk 2016 ondersteund.  In de vakantietijd werd gedurende zeven weken zes dagen in de week in Katwijk een strandbibliotheek gerealiseerd waarbij o.a. ontmoeting, kustbeleving, duurzaamheid en leesbevordering centraal stonden. Op het gebied van duurzaamheid werd hierbij samengewerkt en aangesloten op activiteiten van Natuurcentrum Katwijk.

U bent hier