Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Het Nutshuis

Het Nutshuis is een zelfstandige dochter van Fonds 1818. Het bestuur van Het Nutshuis bestaat uit Lian Merkx (voorzitter) en Noor van den Bergh namens Fonds 1818 en Stef de Niet namens de huurders.

 Het Nutshuis is een onafhankelijk podium voor kunst, cultuur en maatschappij. Het programma wordt gemaakt met het oog op de achtergronden van en veelzijdige perspectieven op  maatschappelijke kwesties. Bovendien biedt Het Nutshuis ontwikkelingsmogelijkheden voor performancekunstenaars vanuit de beeldende kunst en muziek.

In de zalen van Het Nutshuis vinden meerdere keren per week debatten, seminars, talkshows, filmprogramma’s en experimentele geluids- en beeldende kunstperformance plaats. Deze programma’s worden gemaakt met het oog op verdieping en achtergronden bij maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur vanuit een maatschappelijk perspectief. Naast deze programma’s is Het Nutshuis van maandag t/m zaterdag tussen 11.00  en 16.00 uur gratis te bezoeken voor de doorlopende fotografie exposities, het café en de tuin. En natuurlijk staat een gratis toegankelijk Wifi netwerk de bezoeker ter beschikking.

Het Nutshuis wordt ook verhuurd voor externe evenementen. Het gebouw beschikt over vijf sfeervolle zalen en een prachtige tuin. Alle ruimtes zijn heel geschikt voor seminars en vergaderingen, maar ook voor ontspannen  lunchen, dineren en borrelen.

In de kantoren van Het Nutshuis zijn elf cultureel maatschappelijke organisaties gevestigd.

Sinds de zomer van 2015 is Juni gevestigd in het restaurant van Het Nutshuis. Dat heeft geleid tot een duidelijke opleving van de horeca-activiteiten in het Nutshuis. Ook trec=kt Juni veel gasten van buiten het Nutshuis aan.

Gasten

Het Nutshuis biedt in huis ook een podium voor programma’s van de non profit organisaties die de kantoren in het gebouw bewonen en aan de programma’s van anderen. Zo worden er regelmatig lezingen en debatten georganiseerd en vindt er een heel scala aan festivals plaats in de monumentale Bankhal.

 

Het openbare programma in 2015

Hoogtepunten

De expositie Wolfskinder met werk van fotografe Claudia Heinermann was in 2015 een hele bijzondere gebeurtenis. Al sinds 2011 waren wij bij dit project over de nog levende Duitse wolfskinderen betrokken. Deze kinderen vluchtten in grote groepen zonder volwassenen richting het noordoosten de bossen in toen het Russische leger Duitsland binnentrok in 1945.

Het was een lang project en wij hebben de fotografe bijgestaan in het uitvoeren van haar plannen. Tijdens de expositie werd ook haar boek gepresenteerd dat mede door ons is mogelijk gemaakt. We kunnen met gepaste trots zeggen dat dit boek nu genomineerd is voor twee prestigieuze prijzen. Foto: Claudia Heinermann 

TEST Extra is ons experimentele podium. Performance kunstenaars, sonologen, componisten en muzikanten kunnen hier plannen voor indienen. In 2014 kwam het iii collective bij ons met zo’n ongelooflijk plan dat we besloten dit de ruimte te geven. Op 28 maart 2015 vond Test Extra plaats in de Grote Kerk met onder andere het zelfgebouwde orgel (8 meter lang) van geluidskunstenaar Horst Rickels en gigantische geluidswieken van Matteo Marangoni (voor dit project kregen we ondersteuning van verschillende fondsen). 

Nieuw

Sinds 1 januari 2015 zijn Het Nutshuis en de Nutstuin op zaterdag open van 11 tot 16 uur. Dit is de beste beslissing ooit geweest. Zeker sinds de komst van het Juni Café (sinds okt 2015) in de Nutstuin is het een gezellige boel. Een aantal programma’s is meeverhuist  naar de zaterdag, zoals de Nutshuis cinema.

De cijfers

In 2015 heeft Het Nutshuis 154 programma’s zelf ontwikkeld, er waren 9 openbare programma’s via de verhuur en 9 programma’s van interne organisaties. Dit t.o.v. 95 (eigen programmering), 13 (openbare programma’s via de verhuur)  en 17 (openbare programma’s van de interne huurders) in 2014.

Deze stijging van zelf ontwikkelde programma’s zien we gelukkig ook terug in de bezoekersaantallen. Dit waren er in 2015 8273 bij ons eigen programma. De rest van de openbare programmering (verhuur en programma's van interne organisaties, maar wel publiek toegankelijk)  ontving 611 bezoekers. Dit ten opzichte van 6548 en 2959 in 2014. De verhoudingen in de openbare programmering zijn steeds scherper aan het verschuiven. De nutshuisprogrammering krijgt ieder jaar  meer bezoekers (we stijgen ongeveer met 400 bezoekers per jaar sinds 2011 en dit jaar dus met bijna 1800 bezoekers), terwijl vooral de interne organisaties veel minder en kleinere programma’s organiseren en daarmee ook veel minder bezoekers genereren.

Grote bezoekershit was zoals ook in eerdere jaren Museumnacht (1000), maar natuurlijk ook het Open air cinema programma (503 bezoekers), het TEST Extra programma op locatie in de Grote Kerk (300) en de expositie Wolfskinder met werk van fotografe Claudia Heinermann (449 bezoekers).

In totaal heeft Het Nutshuis gemiddeld 3,3 openbare programma’s per week en gemiddeld 265 bezoekers voor die programma’s per week.

>> Meer informatie over Het Nutshuis

U bent hier