Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Hoger Onderwijs

Hoger Onderwijs (HO) - €75.000

Door projecten in het Hoger Onderwijs worden MBO-, HBO- en universitaire studenten in staat gesteld om zich in cultureel en maatschappelijk opzicht te ontwikkelen. Aanvullende voorwaarde is dat de activiteiten ook te allen tijde moeten bijdragen aan contact en onderling begrip tussen studerenden in een stad/regio en de overige bewoners.

In 2015 werden vanuit het Hoger Onderwijs 45 aanvragen bij het fonds ingediend (33 in 2014). Hiervan werden er 24 (53%) positief beoordeeld (-14% t.o.v. 2014). Het resultaat was een overbesteding van €35.061. Samengevat waren het vooral enkele grotere projecten in 2015 die bijdroegen aan het ‘positieve’ resultaat. De donaties binnen dit domein kenmerken zich door een hoog percentage herhaal-donaties (ca. 60%). Dit zijn jaarlijks terugkerende projecten, zoals studententheaterproducties, Stukafest Leiden/Delft/Den Haag, de intro’s in Leiden en Den Haag en publiekstentoonstellingen van studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst.

MBO-opleidingen vragen traditioneel minder vaak aan bij Fonds 1818. Vernieuwende onderwijsprojecten op ROC’s en MBO’s, waarbij wordt samengewerkt met verschillende maatschappelijke organisaties, zijn relatief ondervertegenwoordigd. Het project ‘MOOI onderzoekt’ (€ 15.000,-) van Stichting MOOI probeerde hier verandering in te brengen door MBO-studenten een serie video’s te laten maken over en met vrijwilligers en sleutelfiguren die actief zijn in de wijk Leiden-Noord. Met hun ontwapenende vragen, hun eigen kijk op de wereld en een flinke dosis enthousiasme brengen ze de inspirerende Leidenaren in beeld brengen. De filmpjes worden via verschillende social media kanalen getoond. Naast de filmpjes organiseren de jongeren ook extra ontmoetingsactiviteiten in de wijk; o.a. in samenwerking met de brede buurtbasisschool 'Het gebouw' en Theehuis Noord.

Voor Hoger Onderwijs wordt in 2016 wederom een bedrag van € 75.000,- begroot.

U bent hier