Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Het Nutshuis

Het Nutshuis is een zelfstandige dochter van Fonds 1818. Het bestuur van Het Nutshuis bestaat uit Lian Merkx (voorzitter) en Noor van den Berg namens Fonds 1818 en Stef de Niet namens de huurders.

 Het Nutshuis is een onafhankelijk podium voor kunst, cultuur en maatschappij. Het programma wordt gemaakt met het oog op de achtergronden van en veelzijdige perspectieven op  maatschappelijke kwesties. Bovendien biedt Het Nutshuis ontwikkelingsmogelijkheden voor performancekunstenaars vanuit de beeldende kunst en muziek.

In de zalen van Het Nutshuis vinden meerdere keren per week debatten, seminars, talkshows, filmprogramma’s en experimentele geluids- en beeldende kunstperformance plaats. Deze programma’s worden gemaakt met het oog op verdieping en achtergronden bij maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur vanuit een maatschappelijk perspectief. Naast deze programma’s is Het Nutshuis van maandag t/m zaterdag tussen 11.00  en 16.00 uur gratis te bezoeken voor de doorlopende fotografie exposities, het café en de tuin. En natuurlijk staat een gratis toegankelijk Wifi netwerk de bezoeker ter beschikking.

Het Nutshuis wordt ook verhuurd voor externe evenementen. Het gebouw beschikt over vijf sfeervolle zalen en een prachtige tuin. Alle ruimtes zijn heel geschikt voor seminars en vergaderingen, maar ook voor ontspannen  lunchen, dineren en borrelen.

In de kantoren van Het Nutshuis zijn elf cultureel maatschappelijke organisaties gevestigd.

Gasten

Het Nutshuis biedt in huis ook een podium voor programma’s van de non profit organisaties die de kantoren in het gebouw bewonen en aan de programma’s van anderen. Zo worden er regelmatig lezingen en debatten georganiseerd en vindt er een heel scala aan festivals plaats in de monumentale Bankhal.

 

Het openbare programma in 2014

De cijfers
In 2014 heeft Het Nutshuis 95 programma's zelf ontwikkeld, er waren 13 openbare programma's via de verhuur en 17 programma's van de interne organisaties. Dit t.o.v. 93 (eigen programmering), 21 (openbare programma’s via de verhuur)  en 13 (openbare programma’s van de interne huurders) in 2013.

Grote bezoekershits waren zoals ook in eerdere jaren Museumnacht (1242) en Fotoboek (244), maar natuurlijk ook Open Monumentendag (650) en de Rwanda 20 years expositie (391).

In totaal ontvingen we 6548 bezoekers bij ons eigen programma, de rest van de openbare programmering (verhuur en programma's van interne organisaties, maar wel publiek toegankelijk) ontving 2959 bezoekers. Dit ten opzichte van 6117 en 6646 in 2013. De verhoudingen in de openbare programmering zijn aan het verschuiven. De nutshuisprogrammering krijgt ieder jaar  meer bezoekers (we stijgen ongeveer met 400 bezoekers per jaar sinds 2011), terwijl vooral de bewoners veel minder en kleinere programma’s organiseren en daarmee ook veel minder bezoekers genereren.

In totaal heeft Het Nutshuis gemiddeld 2,5 openbaar programma per week en gemiddeld 182 bezoekers voor die programma’s per week.

Hoogtepunten
De Open air cinema (431 bezoekers) in augustus was nog succesvoller dan eerdere jaren. Ook de Rwanda 20 years expositie (391 bezoekers) heeft het heel goed gedaan, bovendien hebben we daarvoor samen met Creative Court een substantiële bijdrage van het Mondriaan Fonds gekregen. Voor deze expo zijn twee fotografen naar Rwanda gegaan.

Nieuw
We zijn halverwege 2014 begonnen met een belangrijk nieuw programma: Nieuwe maatjes. Nieuwe maatjes wijkt af van de huidige programmering aangezien het niet helemaal openbaar is. Jongeren tussen de 16 en 25 hebben de kans gekregen om zichin de zomer in te schrijven voor dit programma. Het clubje bestaat nu uit 12 jongeren en komt  elke 6 weken bij elkaar.

Wat we gaan doen hangt voor een deel van de groep af, maar in eerste instantie zullen we de bijeenkomst vullen met gasten (fotografen uit de expo, presentatoren en programmeurs van onze programma's, performers, filmregisseurs etc.) die iets over hun werk vertellen of iets speciaals laten zien, een sneak preview. Een bezoekje aan een fotostudio, een repetitie etc. behoren ook tot de mogelijkheden.

Met z'n allen eten is een vast onderdeel van het programma en we leggen hen ook regelmatig onze eigen ideeën voor programma's voor om te horen wat zij hiervan vinden en of zij daar iets mee zouden willen doen.

Het Nutshuis vindt het belangrijk dat ook jongeren worden betrokken bij kunst, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen. Op deze manier raken ze op een andere manier betrokken bij wat Het Nutshuis doet. Een kijkje achter de schermen! 

U bent hier