Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Hoger Onderwijs

In 2013 werden vanuit het hoger onderwijs 39 aanvragen bij het fonds ingediend. Hiervan werden er 24 (62%) positief en 13 (33%) negatief beoordeeld. Wanneer de aanvraagcijfers van voorgaande jaren naast elkaar worden gelegd, 56 (2011) en 50 (2012) en 39 (2013) valt te constateren dat het aantal aanvragen vanuit het Hoger Onderwijs daalt. Studentenorganisaties weten Fonds 1818 te vinden met sociale en maatschappelijke betrokken projecten. Wel valt op dat dit vooral de grote en langer bestaande Leidse en Delftse studentenverenigingen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het project van Studentenvereniging Ekklesia uit Leiden. Zij organiseert in het schooljaar 2013-2014 een activiteitenprogramma 'Betrokkenheid in uitvoering'. De deelprojecten behandelen thema's die door studenten zelf worden aangedragen en gaan over ontmoeting, bezinning en de ontwikkeling van de identiteit. De activiteiten worden begeleid door twee pastors. De studenten bedenken de activiteiten, organiseren ze en boren hun eigen netwerk aan t.b.v. de werving. Overig positief beoordeelde projecten van studenten- en studieverenigingen zijn o.a. openbaar toegankelijke festivals en evenementen, tentoonstellingen/exposities, symposiums en debatten.

Dat er 100% is overbesteed op dit domein heeft te maken met een meerjaren donatie t.b.v. de ‘Leerstoel Sociale Geschiedenis’. De Universiteit van Leiden heeft deze leerstoel gerealiseerd waarbij onderwijs wordt gegeven en onderzoek gedaan, respectievelijk bevorderd, op het gebied van de sociale geschiedenis van Den Haag. Het specifieke doel van de leerstoel is om “vanuit verdieping in de historische context van migratiebewegingen in Den Haag te komen tot vernieuwende vormen van sociale cohesie in de actualiteit van een verkleurende stad.”

Een ander groot project bestaat uit een pilot Haagse Hogeschool Hybride Ondernemer Financieringsinstelling (HHYFI) . Het lectoraat Financial Inclusion and New Entrepreneurship (FINE) van de Haagse Hogeschool gaat studenten stimuleren om naast de studie ook een eigen bedrijf te beginnen. Hiervoor wordt een microfinancieringsinstelling (MFI) gerealiseerd die deze dienstverlening gaat aanbieden. De MFI wordt mede gerund door 3e en 4e jaars studenten.

Voor Hoger Onderwijs wordt in 2013 wederom een bedrag van € 75.000,- begroot.

Terug naar Educatie

 

U bent hier