Let op! U bevindt zich niet op de corporate website van Fonds 1818. Klik hier als u daarnaar op zoek was.

Het Nutshuis

Het Nutshuis is de oudste en meest duurzame MRI van Fonds 1818. Het voormalige hoofdkantoor van de Nutsspaarbank te 's-Gravenhage is eigendom van Fonds 1818. In 2003-2005 werd het pand volledig gerenoveerd en verbouwd tot Het Nutshuis. In het pand zijn diverse maatschappelijke organisaties gevestigd. De zalen van Het Nutshuis zijn beschikbaar voor verhuur. De programmeur van Het Nutshuis verzorgt een eigen programma met zeer diverse activiteiten op het gebied van lokale kunst en maatschappij.

Het bestuur van Het Nutshuis bestaat uit twee leden van het bestuur van Fonds 1818 en een extern lid.

Lian Merkx (voorzitter),
René Mazel
Stef de Niet 

Foto: Oscar Jan Hoogland en The Phonograph Orchestra presenteren Symphonique Pathetique Meganique. Achter iedere stand alone platenspeler een solist. Op iedere platenspeler een plaat waarop slechts één instrument te horen is. Allen te samen vormen de platenspelerspelers dit geweldige platenspelers orkest.
Fotograaf: Mike van Hees 

Het Nutshuis in 2011

In het verslagjaar heeft het Nutshuis zich verder ontwikkeld als plek voor lokale kunst en maatschappij. De programmering van het Nutshuis richt zich op documentaire film en fotografie, performance en debat. Zo worden enkele niches in het aanbod van Haagse kunst en cultuur ingevuld.

Documentaires worden getoond in het programma DoDo, dat maandelijks op een donderdagavond in de filmkluis plaatsvindt. In het programma worden verrassende films uit de gehele wereld getoond.

Documentaire fototentoonstellingen vinden voortdurend plaats. In januari van outsider art, kunst van mensen met een mentale handicap, en in maart van Dana Lixenberg. In september werd aandacht besteed aan de aanslagen van Al Qaeda, tien jaar geleden met een bijzondere  fotografietentoonstelling.

Op de laatste zondag van de maand vindt Kamera Kultura plaats, met muziek, soms dans, een column en in ieder geval lekker eten. Dit programma is meestal uitverkocht.

In het programma Gesprekshof werden debatten georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen, van belang voor Den Haag. Soortgelijk, maar heel anders is ADHD, dat af en toe in het Nutshuis plaatsvindt. Ophef 1 en 2 waren debatten over de verhouding tussen het publiek en de culturele instellingen.

In het programma Test krijgen studenten van het conservatorium de gelegenheid het gehele Nutshuis te gebruiken voor allerlei kunstvormen, waaronder performance. Een spraakmakende aflevering werd georganiseerd in januari in de Grote Kerk, waarbij 20 harmoniums werden gebruikt voor een visueel en akoestisch landschap.

Naast de regelmatig terugkerende programma’s zijn er vele incidentele activiteiten in Het Nutshuis, soms georganiseerd door derden, soms door anderen. Steeds vaker worden onderdelen van festivals in Den Haag in Het Nutshuis georganiseerd.

Samenvattend: In 2011 is Het Nutshuis gegroeid tot een plaats met een eigen gezicht in het culturele veld van Den Haag.

De opening van de Nutstuin op 14 mei was een belangrijke gebeurtenis voor het Nutshuis. De opening vond plaats met een spectaculaire openingsvoorstelling van jeugdtheater Stella. Met de Nutstuin wordt  een openluchtpodium toegevoegd aan de faciliteiten van het Nutshuis. Als het weer het toelaat worden er film getoond of yogalessen gegeven. Bijzonder is ook dat groepsgewijs naar het carillon van de Grote Kerk wordt geluisterd. Het nachtfilmprogramma op de vrijdagavonden in juli trok de liefhebbers van bijzondere films.

In 2011 werden enkele belangrijke bouwkundige aanpassingen aan Het Nutshuis gerealiseerd. In de filmkluis werden de stoelen in de achterste rijen omhoog gebracht, zodat het zicht op het doek aanzienlijk verbeterde. De buitenkant van het Nutshuis werd voorzien van verlichting, zodat het ’s avonds en ’s nachts een mooi contrast vormt van de Grote Kerk. De verlichting in het Nutshuis werd grotendeels vervangen door LED’s.

 

 

U bent hier